2024

Subsidies en regelingen

De Nederlandse overheid heeft verschillende subsidies en regelingen in het leven geroepen om  huishoudens en bedrijven te stimuleren om fors minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. 

Lees meer

ISDE Woningeigenaren

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)-regeling kunnen woningeigenaren een subsidie krijgen bij de aankoop van (hybride) warmtepompen, zonneboilers en andere energiebesparende maatregelen.

ISDE Zakelijke gebruikers

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers is bedoeld om verduurzaming van uw bedrijfsgebouw of te verhuren woning te stimuleren.

EIA-Regeling

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u in 2024 tot 40% van de investeringskosten voor energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van uw fiscale winst, bovenop de reguliere afschrijvingen. Deze aftrek zorgt ervoor dat u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting hoeft te betalen.

ISDE voor Woningeigenaren

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) om uw woning te verduurzamen.

Waarvoor kunt u subsidie krijgen?

U kunt als woningeigenaar subsidie krijgen voor verschillende verduurzamingsmaatregelen voor uw woning. Onder deze maatregelen valt onder meer de installatie van een warmtepomp. Om te weten of uw verwarmingssysteem in aanmerking komt voor de ISDE-regeling heeft de overheid een Meldcodelijst Warmtepompen opgesteld. Deze kunt u terugvinden op www.rvo.nl/isde.

Hoeveel subsidie kunt u krijgen?

Het subsidiebedrag kan oplopen tot wel €5.100. De daadwerkelijke hoogte is afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest. Weet u al welke warmtepomp u laat installeren? Als uw warmtepomp op de meldcodelijst staat, kunt u daar het voorgestelde subsidiebedrag inzien.

Hoe aan te vragen?

Op de website van het RVO vindt u alle voorwaarden en een stappenplan voor het aanvragen van subsidie voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp.

ISDE voor zakelijke gebruikers

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) om uw bedrijfspand of te verhuren woning te verduurzamen.

Waarvoor kunt u subsidie krijgen?

U kunt als ondernemer kunt u subsidie krijgen voor verschillende verduurzamingsmaatregelen voor uw bedrijfspand of te verhuren woning. Onder deze maatregelen valt onder meer de aanschaf en installatie van een duurzaam klimaatsysteem. Om te weten of uw verwarmingssysteem in aanmerking komt voor de ISDE-regeling heeft de overheid een Meldcodelijst Warmtepompen opgesteld. Deze kunt u terugvinden op www.rvo.nl/isde.

Hoe aan te vragen?

Op de website van het RVO vindt u alle voorwaarden en een stappenplan voor zakelijke gebruikers voor het aanvragen van subsidie voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp.

EIA-regeling

Fiscaal voordeel door gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers 

Hoe werkt de regeling?

Met EIA 2024 kunt u 40% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Voorwaarden en mogelijkheden

Op de website van het RVO vindt u alle voorwaarden en een stappenplan voor zakelijke gebruikers voor het aanvragen van subsidie voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp.

Subsidiedocument 2024

Subsidiedocument 2024